Z czego można przygotować kiszonki dla zwierząt?

Hodowla zwierząt to niełatwe zadanie, które wymaga sporego zaangażowania, wiedzy oraz doświadczenia. Bardzo ważną kwestią jest oczywiście to, aby zapewnić zwierzętom odpowiednie warunki do życia. Chodzi tutaj nie tylko o miejsce, w jakim zwierzęta przebywają, ale także o to, aby zapewnić im stały dostęp do wody oraz odpowiedniego pożywienia, które jest kluczowym czynnikiem wpływającym na zdrowie i odpowiedni rozwój zwierząt hodowlanych.

Ponadto pożywienie ma również niebagatelny wpływ na różnego rodzaju produkty spożywcze, jakie pozyskuje się od zwierząt. Pełnowartościowe pożywienie jest więc kluczem do osiągnięcia sukcesu w hodowli zwierząt, a w tej roli doskonale sprawdzają się różnego rodzaju kiszonki, które zawierają wszytko to, co potrzebne jest zwierzętom do życia i prawidłowego rozwoju. Warto więc wiedzieć, z czego robi się kiszonki, akie zwierzęta można karmić tego rodzaju paszą, jakie są zalety kiszonek, jak się je przygotowuje oraz o czym należy pamiętać, decydując się na przygotowanie takiej paszy?

Z jakich roślin można przygotowywać kiszonki dla zwierząt?

Kiszonka to zielonka, która została naturalnie zakonserwowana w wyniku fermentacji biologicznej lub chemicznej przy użyciu konserwantu. Rośliny, z jakich można wykonać tego typu paszę dla zwierząt, podzielić można na trzy grupy:

  • Łatwo kiszące się rośliny np. kukurydza, trawa, buraki cukrowe, ziemniaki,
  • Trudno kiszące się rośliny np. koniczyny białe i czerwone, peluszka, groch, wyka, bobik, łubin
  • Rośliny uważane za nie kiszące np. lucerna, soja, seradela

Te grupy roślin różnią się tzw. minimum cukrowym, czyli taką ilością cukru w roślinie, która pozwala na odfermentowanie takiej ilości kwasu mlekowego w trakcie kiszenia, że pH kiszonki spadnie do wartości optymalnej, która wynosi 4,2 pH, co uniemożliwia rozwój drobnoustrojów. Na minimum cukrowe wpływa skąd zielonki, czyli to ile zawiera ona w sobie białka oraz składników mineralnych. 

Jakie zwierzęta jedzą kiszonki?

Kiszonki to doskonałe pożywnie dla wielu różnych zwierząt hodowlanych. Zawierają one wiele cennych składników odżywczych i minerałów, co czyni je szczególnie dobrym pokarmem dla różnego rodzaju bydła hodowlanego czy też koni. To właśnie te zwierzęta najczęściej są karmione kiszonkami, które pozwalają skutecznie wypełnić ich zapotrzebowanie na wszelkie składniki odżywcze niezbędne do ich zdrowego rozwoju i funkcjonowania. Oczywiście skład kiszonki powinien być dopasowany danego gatunku zwierząt, ich wieku, czy też aktualnych potrzeb żywieniowych, jakie posiadają. W taki sposób można mieć pewność, że zwierzęta otrzymają dokładnie takie pożywienie, jakiego potrzebują w danej chwili. 

Zalety stosowania kiszonek w żywieniu zwierząt

Obecnie w większości gospodarstw podstawą żywienia zwierząt są różnego rodzaju kiszonki. Dzieje się tak nie bez powodu, ponieważ tego typu pasza ma bardzo wiele zalet, które sprawiają, że jest najlepszym rozwiązaniem w wielu przypadkach. Dobrze przygotowana kiszona zawiera w swoim składzie sporo wartości odżywczych, równego rodzaju minerałów, witamin i wszelkich innych ważnych dla zwierząt składników. Ponadto charakteryzuje się ona bardzo aromatycznym zapachem i smakiem, co zachęca nawet najbardziej wybredne zwierzęta do jedzenia tego typu paszy. Kiszonki mogą być również wzbogacane różnymi dodatkami, co jest szczególnie ważne w przypadku zwierząt, które mają pewne określone wymagania i potrzeby żywieniowe.

Jak przygotowywane są kiszonki?

Kiszonka jest bardzo cennym pokarmem dla zwierząt, jednak aby tak się stało, musi ona zostać prawidłowo przygotowana. Kluczową rolę odgrywa tutaj oczywiście proces fermentacji, który musi zachodzić pod ścisłą kontrolą i w odpowiednich warunkach beztlenowych. W tym celu zielonkę pakuje się najczęściej w specjalne bele, do czego wykorzystywana jest folia do owijania bel. Dzięki niej zielonka może być szczelnie zabezpieczona przed dostępem do powietrza, dzięki czemu fermentacja może przebiegać w niezakłócony i prawidłowy sposób. Oczywiście kiszonkę można przygotowywać również w innej formie, np. w pryzmach czy też specjalnych silosach. Bele są jednak zdecydowanie częściej wybierane, głównie z przyczyny tego, że pozwalają podzielić kiszonkę na mniejsze porcje, a także ułatwiają jej transport czy też składowanie.